Vázlatok és elemzések a még meg nem írt történetről.

röviden

Fényévekre innen, az egyik űrszondánk szabályosan ismétlődő rádiójeleket rögzített. Egy év sem kellett expedíciónk elindításáig. Mint kiderült a jel csupán egy bolygó mágneses tere által létrehozott interferencia.

A kezdeti csalódások nem törték meg az űrjárókat. A kis naprendszer további kutatása egy a földhöz hasonló bolygót deríttetett fel. Tanulmányozás után a legénység landol a planétán. Felfedeznek egy úgymond bennszülött fajt. Felépítésük az emberekhez hasonló, kicsit magasabbak csupán. Bőrük tónusa kékes, zöldes, ráhangolódott a természet színeire.

Az utazók felveszik a kapcsolatot a már előírt protokollok szerint. A főhős még a törzs tagjává is válik. Megismer egy gyönyörű nőt, de ő is tudja, szerető családja várja otthon. Nagy lelki vívódás után a hazautazás mellett dönt. De itt hagyja az emberiség egy kicsiny darabját.

A felfedezések végül - ismerve az emberi fajt - megsemmisítik. Ez a bolygó túl szép ahhoz hogy igaz legyen. És ha most választani kéne a két faj fent maradása között, az emberiség maradna alul.

Otthon mindent letagadnak. Nem marad más hátra csak pár szép emlék.